Menu Close

Littekentherapie

Littekentherapie

Littekens na brandwonden of littekens die veroorzaakt zijn door een ongeval of een operatie, kunnen pijn doen of trekken en jeuken. Ook kan een litteken dat bij een gewricht zit bepaalde bewegingen beperken. Daarnaast zijn ze vaak ontsierend. 

Er zijn, naast normaal genezende littekens:

  • Hypertrofische littekens. Deze littekens blijven na de genezingsperiode rood en verdikt. 
  • Keloïdale littekens. Wanneer er zelfs littekenweefsel buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken gaat groeien, dat ook rood en verdikt is, noemen we dat een keloïd of keloïdaal litteken. 
  • Atrofische littekens. Bij atrofische littekens er juist sprake van verminderd weefsel onder een litteken. Het litteken ligt dan wat verzonken in de huid.

 

Behandelingsmogelijkheden littekens

Manuele littekenmassage is een diepe handmatige massage met als doel het litteken soepeler te maken en los te maken van de onderlaag. Op die manier kunnen klachten als een trekkerig gevoel, bewegingsbeperking of pijn verminderen.

De Deep Oscillation® (letterlijk vertaald: “diepe trilling”) is een apparaat waarvan de werking is gebaseerd op een statisch veld dat wordt opgebouwd tussen mijn  handen en de huid van de patiënt. Door aantrekking en afstoting van het weefsel ontstaan er trillingen op celniveau in de huid en in het onderliggende weefsel. Dit leidt tot versoepeling van het littekenweefsel en pijnvermindering. 

Ik kan een behandeling met Deep Oscillation® vrijwel direct na een letsel of operatie toepassen, zelfs als de wond nog niet helemaal gesloten is. Dit versnelt de wondgenezing en vermindert de kans op verkleving van onderliggend weefsel. Hiermee vergroot ik  de kans dat het litteken dat ontstaat mooier en soepeler wordt.

Siliconenpleisters, ook wel siliconensheets genoemd, zijn dunne, zelfklevende soepele pleisters van siliconenmateriaal. Ik kan  deze  toepassen bij hypertrofische littekens, of littekens die erg rood/paars van kleur zijn. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt bij littekens ten gevolge van brandwonden.

Siliconenpleisters hebben een drievoudige werking: ze herstellen de vochtbalans in een litteken, herschikken de structuur van het littekenweefsel en verbeteren de kwaliteit van het collageen in een litteken. Hierdoor wordt een litteken vlakker, soepeler en neemt de vurige kleur af. 

Siliconenpleisters mogen alleen op een intact litteken gebruikt worden, dus niet als er nog sprake is van een open wond of hechtingen in de huid. Je draagt de pleisters minimaal 12 uur per dag (liefst langer), gedurende een periode van 3 tot 12 maanden. 

Op zichtbare plekken zoals in de hals of op het gezicht is het ook mogelijk siliconen-gel, in plaats van siliconenpleisters, te gebruiken. De werking van gel is hetzelfde, maar de  voorkeur gaat uit naar pleisters omdat daarmee wat meer druk op het onderliggende weefsel kan worden uitgeoefend. 

In sommige gevallen is het litteken vlak en niet verkleefd, maar is het toch cosmetisch storend. Dan is het mogelijk het litteken wat minder zichtbaar te maken met een camouflagecrème. De crème benadert de huidskleur zo exact mogelijk en camoufleert op die manier het litteken. Ik help je bij de keuze van de juiste kleur crème en leer je aan hoe je deze thuis zelf kan aanbrengen en er weer van afhalen. Zo kan je zelf de keuze maken wanneer je je litteken wil camoufleren. Soms is dat elke dag, in andere gevallen is dat alleen op de momenten wanneer het litteken zichtbaar is omdat je minder bedekkende kleding draagt of als je bijvoorbeeld een feestje hebt.

Vergoedingen en prijzen

Littekentherapie wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.  Meer informatie vind je op de pagina vergoedingen en prijzen

Patiënten aan het woord

'' Deskundige handen in een mooie praktijkruimte met moderne apparatuur. Stephanie is bijzonder aardig, vriendelijk, belangstellend en gemakkelijk in de omgang. Ik voel me bij haar op mijn gemak ''
Hennie Schalkx
'' Als ik een cijfer moest geven dan zou ik voor een dikke 10 gaan. Fijne persoonlijke benadering in een prettige en rustige sfeer ''
Wil van G

Wil je meer informatie over een littekentherapie?

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek via mijn contactformulier

Partners

Locatie

Contact